Terenski avto: da ali ne?
| Članek je bil prebran 269 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Terence je bilo še nekaj desetletij nazaj mogoče videti samo v ameriških filmih, dokumentarcih in v poročilih in novicah iz Amerike. Zgodovinsko gledano so bili prvi terenci, Hummerji, uporabljeni kot vojaška vozila v prvi zalivski vojni. Narejeni so bili tako, da se je bilo z njimi mogoče voziti po neprehodnih terenih in hribih, skratka tam, kjer ni bilo cest in tudi po močvirnatih terenih. Zmogli so vse. Kasneje pa so se ta vozila pričela uporabljati tudi za drugod. Vozili so jih gozdarji, gasilci in še kdo, ki je delal na terenu oziroma v naravi. Še kasneje pa smo postali priča invaziji terenskih vozil v urbanem, mestnem okolju.

Športni terenci so čedalje bolj priljubljeni

Zadnje čase so športna terenska vozila čedalje bolj prisotna tudi v Evropi. Ne le, da se vse bolj prisotni, tudi vse mikavnejši so. Robustnost se umika eleganci in udobju.  Glede na to, da je za Evropo značilno zmerno, celinsko podnebje robustni štirikolesniki nimajo toliko smisla. Na avtomobilskem trgu so zato najbolj priljubljeni srednje veliki in mali križanci, ki niso terensko vozilo v strogem smislu. Za razliko od klasičnih osebnih vozil so prostornejši in večji, imajo večji prtljažnik, ker so višji pa omogočajo večjo preglednost cestišča. Veliko kupcev se zanje odloči zaradi visokega sedišča in, kar je izredno pomembno, varni so.

Zaradi višjega praga in širokih koles se odlično obnesejo na makadamskih cestah, gozdnih poteh in strmih gorskih poteh. Tovrstni avtomobili so še posebej primerni za aktiven življenjski slog in s tem za vse tiste, ki prosti čas radi preživljajo v naravi in v gorah, in ki želijo s svojim avtomobilom priti kamorkoli. Novejše različice terenskih vozil že torej niso več podobne hummerjem in džipom (mislite lada niva) kot smo jih poznali nekaj desetletij nazaj. Urbana različica majhnih in srednje velikih SUV-jev se je pokazala izredno primerna za aktivne družine in starejše, ki cenijo prostornost, udobje in prilagodljivost in odzivnost na različne terenske podlage.

Če iščete terenca zase je priporočljivo preveriti Citroënov C3 Aircross, ki spada s svojo zasnovo med športna terenska vozila, a se bo zaradi neslutenega udobja v notranjosti hitro zazdelo, kot da ste na letalu.

© 19. 06. 2018 - windowsvista. Oglaševanje.