Gradite center za starejše? Izberite kakovostno stavbno pohištvo.
| Članek je bil prebran 60 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Kakšen je sodoben dom za starejše? Če so domovi za starejše še do pred kratkim bili videni kot mesto zadnjega počitka, kjer oseba ničesar ne počne in samo gleda televizijo in kamor niti sorodniki niso radi prihajali na obisk je sodobno arhitekturno oblikovanje popolnoma spremenilo naš odnos do tovrstnih stavb in nas presenetilo. Stereotipni pogled na starost in starostnike se spreminja, tabuji so porušeni. Centri za starejše so vesele, prijazne stavbe oziroma so kot topel dom, v katerega bi se z veseljem priselili tudi drugi.  Kaj se je spremenilo?

Skupni prostori so kot prvo večji in so namenjeni ne le druženju stanovalcev, temveč tudi obilici aktivnosti, ki se tam odvijajo. Domovi oziroma centri so aktivni in v njih se odvijajo najrazličnejše aktivnosti in interesni krožki. Ob tem pa so tudi namenjeni druženju stanovalcev med seboj in z njihovimi domačimi. Skupni prostori se ob tem odpirajo navzven (zato imajo velika okna in balkonska vrata) in kar kličejo po sprehajanju in uživanju v zraku in lepih razgledih.

Kakšno vlogo pa ima pri tem stavbno pohištvo?

Tako kot mora arhitekt upoštevati posebne potrebe starejših in jih realizirati v svojem načrtovanju in oblikovanju (razporeditev, odprtost, zaprtost, izbira vrste in barva materialov), morajo to upoštevati tudi proizvajalci stavbnega pohištva oziroma oken in vrat. Kako točno? Recimo, želja po količini svetlobe vpliva na izbiro vrat, pri čemer so izredno primerna drsna vrata, ki se z lahkoto odpirajo in predvsem, z manj napora. Kljuke za odpiranje pa so nameščene tako visoko oziroma nizko, kot si zaželijo uporabniki. Glavni namen te prilagoditve je olajšati odpiranje vsem tistim, ki že niso tako pri močeh in ki imajo težave pri odpiranju vrat (ali oken) s klasično kljuko.

Bivalno okolje se tako povsem prilagodi starejšim uporabnikom. Če bo vaše podjetje v prihodnje gradilo center za starejše in si želite prilagojeno stavbno pohištvo , vrata in okna, se obrnite na proizvajalca z izkušnjami in posluhom za potrebe ciljnih uporabnikov na eni strani in na drugi, za potrebe arhitekture in energijsko varčne gradnje.

© 19. 06. 2018 - windowsvista. Oglaševanje.