Naravni dar v vašem domu
| Članek je bil prebran 1.766 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

V današnjem svetu se v ospredje vse bolj postavlja dragocenost in spoštljiv odnos do lesa, ki ga imamo v Sloveniji zaenkrat še na pretek, vendarle pa to ne pomeni, da smemo z njim ravnati nepremišljeno in neodgovorno. Les je naravni dar, zato ga moramo čuvati in se njegove vrednosti tudi zavedati. V tujini, sploh pa v državah, kjer morajo kvaliteten les uvažati, je ta precej bolj cenjen tudi v denarnem smislu. Pri nas se spoštljivosti do lesa kot materiala zares učimo šele v zadnjih letih, ko je les vse bolj začel prodirati tudi kot material za izdelavo pohištva, pa tudi stavbnega pohištva. V tem smislu se ponovno vračamo v obdobja naših pradedkov in dedkov, ko je bil les prisoten domala v vsakem slovenskem domu.

Leseni izdelki v stanovanjuLes in izdelava lesenih izdelkov nasploh je do okolja izjemno prijazna proizvodnja, ki jo je v tem smislu nemogoče primerjati z drugimi, okolju mnogo bolj škodljivimi materiali in načini proizvodnje. Naše naravno okolje je tako zaščiteno v dveh smislih – po eni strani z načrtnim pogozdovanjem in gojenjem kvalitetnega lesa varujemo svoje gozdove, ki s proizvodnjo kisika ohranjajo življenje, po drugi strani pa je proizvodnja lesenih izdelkov za okolje najmanj obremenilna, s čimer se skuša predelavo lesa uskladiti s trajnostnim razvojem in ekološkimi smernicami.

Vse to so očitni razlogi, zakaj les vgraditi tudi v naše domove. Vse več ljudi se tako odloča za lesena vhodna vrata in ostalo stavbno pohištvo, s čimer v svoj dom vnašajo naravo, stabilnost in varnost, hkrati pa se z lesom dosega odlična bivalna klima v prostorih našega doma. Les je tudi izjemno trdoživ in robusten material, zato vam bodo lesena vhodna vrata služila dolgo, hkrati pa od vas ne bodo terjala napornega vzdrževanja.

Za lesena vhodna vrata se najpogosteje uporablja trpežen in kvaliteten les – navadno les smreke ali macesna. Najbolje je, če se odločite za avtohtone vrste lesa, ki je ne samo lep, temveč tudi trdoživ, kompakten in zagotavlja optimalno stabilnost.

© 23. 07. 2018 - windowsvista. Oglaševanje.