Bivati z lesom
| Članek je bil prebran 123 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Danes je les spet vse bolj cenjen gradbeni material. Bivanje z lesom je tako postalo sinonim za povezanost z naravo, za naravno bivanje, udobje, trajnostno naravnanost in visoko kakovost bivanja. Glede na to, da je Slovenija tako bogata z lesom, dejansko kar malo preseneti, da smo potrebovali toliko časa, da smo les kot ključni material vključili v sodobno gradnjo. Lesena gradnja se zadnja leta vse bolj uveljavlja, prav tako je les stalnica pri notranjem oblikovanju in dizajnu. Veliko novograditeljev se tako odloča za montažne gradnje z lesom, ki tudi zaradi tega, ker je živ in se nenehno spreminja, nudi povsem drugačen nivo bivanja. Les se vse bolj promovira tudi s strani Eko sklada in drugih državnih institucij, ki želijo, da bi bila tudi gradbena prihodnost vse bolj trajnostno in ekološko naravnana. In les je gotovo kakor nalašč za to.

lesena okna ajmV tujini les zelo cenjen, pri nas se stvari počasi začenjajo spreminjati

V tujini je lesena gradnja in uporaba lesa v gradbeništvu uveljavljena že dlje časa, les kot material pa je tudi precej bolj cenjen, kakor pri nas. Pri nas les in lesene montažne hiše ali pa lesena okna, vrata, itd. mnogi še vedno povezujejo s slabo zatesnjenostjo, nenehnim vzdrževanjem in neodpornostjo na vlago. Številni so zato mnenja, da so lesene montažne hiše zelo občutljive in nimajo dolgega roka trajanja. Zgledi doma in iz tujine pa pričajo ravno o nasprotnem. Primerno obdelan les in kvalitetno zgrajene montažne lesene hiše imajo zelo dolgo življenjsko dobo, na dolgi rok pa so tudi energijsko precej bolj varčne in v primerjavi s klasično gradnjo po več letih držijo tudi večjo vrednost. Glede na to, da zgledu vlečejo in da številni lastniki pri nas že sledijo vzorom iz tujine, smo lahko prepričani, da lesena gradnja pri nas nikakor ni rekla zadnje.

Lesene hiše, lesena okna, lesena notranja oprema

Les je zares vsestranski gradbeni material. Uporabljati ga je mogoče za gradnjo montažne hiše, za stavbno pohištvo (npr. lesena okna), pri notranji opremi, dekoracijah, itd. les kot gradnik sodobnega doma prinaša s sabo nekatere posebnosti, sploh ko gre za vzdrževanje in nego, po drugi strani pa je lesena gradnja lahko izjemno nizkoenergijska in trajnostna. Ker imamo lesa v svojem neposrednem okolju veliko, se na ta način izognemo uvozu dragih materialov iz tujine, prav tako pa so lesene zgradbe brez dvoma tudi zelo blagodejne za zdravje ljudi, ki v njih bivajo. Mnogi gradbeni materiali še leta po vgradnji namreč v okolico sproščajo strupene in za zdravje nevarne snovi, ki vplivajo na naše počutje, zdravstveno stanje in na kvaliteto bivanja. Pri lesu, tudi, ko je obdelan z raznimi premazi, laki, itd., je tega manj oziroma te skrbi v celoti odpadejo. Ne preseneča torej, da se številne organizacije in ponudniki lesenih izdelkov trudijo k ozaveščanju o lesu in skušajo s svojimi spodbudami dvigniti raven uporabe lesa tako pri sami gradnji, kakor pri opremljanju bivalnih prostorov. Les je tako v sodobni gradnji prisoten povsod – tako pri montažnih hišah, kakor pri stavbnem pohištvu in notranji opremi. Vztrajno in počasi bomo tako vsi najverjetneje presegli predsodke o lesu, napornem vzdrževanju in kratki življenjski dobi, ki izvirajo iz preteklosti in so bili posledica slabše in tehnološko manj razvite obdelave lesa.

Vabljeni tudi k branju razlogov, zakaj izbrati naravni material les, ko se odločate o nakupu novih oken.

© 18. 11. 2017 - windowsvista. Oglaševanje.