Hišni ljubljenček kameleon – prehrana in nega
| Članek je bil prebran 1.742 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Čeprav si marsikdo za hišnega ljubljenčka zaželi imeti kameleona, pa se je pred odločitvijo za to hišno žival potrebno zavedati, da je kameleon za gojenje v terariju zelo zahtevna žival. Med plazilci je celo eden izmed najzahtevnejših in njegova nega je vse prej kot enostavna. Strokovnjaki zato kameleona kot domačo žival priporočajo predvsem tistim, ki imajo s teraristiko že izkušnje. Če se torej s terarijem srečujete prvič, potem kameleon nemara ni najboljša hišna žival za vas.

živalice siKako pripraviti terarij?

Kameleon je velika žival, ki za svoj življenjski prostor potrebuje velik terarij oziroma voliero. To pomeni, da moramo v svojem domu predvideti precej prostora, kamor bi želeli namestiti terarij. V terariju kameleon (večina vrst) potrebuje »drevo«. Kameleoni sicer ujetništva ne prenašajo dobro, kar pomeni, da morajo lastniki poskrbeti za to, da terarij naredijo kar čim bolj podoben naravnemu okolju te živali. Najpomembnejša je gotovo prostornost, življenjskega pomena pa je tudi relativna vlažnost. Kameleoni so zelo občutljivi tudi na dnevno-nočna nihanja temperature in pa na to, da jim zagotovimo dovolj raznovrstne žive krilate hrane. Dobro je, če je temperatura v terariju čim bolj konstantna – v ta namen lahko vanj namestimo razna grelna telesa, pri čemer jih moramo zaščititi in s tem preprečiti stik kameleona z njimi. V terariju mora biti kameleonu na voljo prostor za sončenje (tu naj bi bilo okoli 35 stopinj) in pa prostor za hlajenje, kamor se gre lahko kameleon ohlajati. Pri nas se teraristi najpogosteje odločajo za jemenskega kameleona, ki je velik okoli pol metra in lahko živi do 8 let (samci, samice manj). Terarij te živali je potrebno opremiti z dobrim zračenjem, rastlinami in vejami za plezanje. Nočne temperature v terariju ne smejo pasti pod 18 stopinj, po dnevi pa mu je najbolj prijetno, če je v terariju okoli 24-28 stopinj. Jemenski kameleon svojo priljubljenost najverjetneje dolguje dejstvu, da je zelo živih barv, na vratu pa ima posebne izrastke, ki so oblike stožca. Ker gre že tako in tako za zelo zahtevne živali, ko gre za nego, si lahko mislite, kako zahtevna je šele vzreja teh živali. Kljub temu dejstvu, nekaterim izkušenim rejcem le uspe vzgojiti nov zarod.

Kaj pa prehrana?

Kot pri vseh živalih, pri kameleonih pa še posebej velja, da jih je potrebno hraniti raznovrstno. Večina kameleonov se prehranjuje z živo hrano in so žužkojedi. V terariju je v ta namen potrebno gojiti čričke, muhe, puščavske kobilice, mokarje, ščurke, paličnjake in še kaj, da ima kameleon na voljo čim bolj pestro prehrano. Bolj kot bo prehrana raznovrstna, bolj bo kameleon zdrav in zadovoljen. Kameleoni v ujetništvu pogosto zavračajo vodo iz pitnika (napajalnika) ali iz posodice z vodo. Ker je zelo pomembno, da žival dobi dovolj vode, je potrebno terarij dva do trikrat dnevno poškropiti z mlačno vodo. Kameleon nato vodo popije iz listov rastlin ali pa kar iz notranje strani stekla od terarija. Pri škropljenju je potrebno paziti edino na to, da zaradi tega preveč ne naraste relativna vlaga v terariju. Vlaga ne sme biti previsoka ali prenizka, saj to pri teh živalih povzroča razne bolezni (glivice, gliste, obolenja dihal, pršice, itd.). Več o zahtevni negi in prehrani kameleonov pa si preberite Tukaj.

Preberite tudi o naravnih materialih v vašem domu. Več!

© 18. 11. 2017 - windowsvista. Oglaševanje.