Osnova varne vožnje je pravilni položaj voznika med vožnjo
| Članek je bil prebran 474 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Vožnja na cesti s sabo prinaša tudi nekatere nevarnosti in pasti. Kljub temu pa lahko za varno vožnjo najprej in največ naredijo kar vozniki sami. To pa se začne že s tem, da se voznik pravilno namesti na svojem sedežu. Pravilni položaj voznika je po mnenju strokovnjakov tako osnova za varno vožnjo. To pa pomeni, da ne glede na to, kako varen ali sodoben in tehnološko dovršen avto vozimo, je vse to brez pomena, če se za njegov volan ne usedemo, tako kot je treba. Voznik mora znati torej tudi vozniški prostor pravilno uporabljati, da bi lahko v polnosti izkoristil vse njegove ergonomske prednosti in bi bil na poti čim bolj varen. Seveda je osnova za to preglednost in nadzor na dogajanjem v prometu.

citroenČe v avtu ne sedimo pravilno, ga ne moremo upravljati kakovostno in varno

To pomeni, da je od tega, kako sedimo odvisna tako varnost vožnje, kakor tudi užitek, ki ga lahko občutite pri vožnji svojega avtomobila. Položaj sedenja v avtomobilu tako vpliva na več dejavnikov – na pritiskanje na stopalke, na vrtenje volana, na voznikovo vidno polje in na preglednost, na vidnost merilnikov, na učinkovitost zaščite varnostnega pasu, na varnost voznika v primeru sprožitve varnostnih blazin, itd. Na kaj vse moramo biti torej pozorni pri zagotavljanju pravilnega položaja med samo vožnjo?

Ljudje imamo različno dolge noge in roke, različno višino in proporce, zato je pomembno, da si svoj položaj v avtomobilu pred vsako vožnjo prilagodimo. Če imamo svoj avtomobil, ki ga vozimo le sami, potem si položaj nastavimo samo tu in tam, oz. ga popravimo, v kolikor avto namesto nas vozi kdo drug. Če gre za družinski avtomobil, katerega uporablja več oseb, potem si moramo položaj med vožnjo nastaviti vsakič posebej. To pa pomeni, da si pred vožnjo nastavimo sedež, volan in varnostni pas. Vsak voznik na ta način poišče najboljši položaj za volanom, temu pa sledi nastavitev vzvratnega in stranskih ogledal.

Preverite tudi več informacij o novem Citroen Jumpy-ju – več na spletni strani!

Kako si pravilno nastaviti položaj med vožnjo?

Vabljeni tudi k branju nasvetov za prodajo ali nakup svojega avtomobila!

© 19. 06. 2018 - windowsvista. Oglaševanje.