Najpogostejše zmote o domenah
| Članek je bil prebran 2.583 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Domene so v današnjem digitalnem okolju nujnost, brez katere si najbrž večina izmed nas ne predstavlja več brskanja po svetovnem medmrežju. Čeprav gre za izredno samoumevno in vseprisotno stvar, se o domenah še vedno širi kar nekaj zmot. Poglejmo si samo najpogostejše!

Domena je ob enkratni registraciji za vselej moja

Spletni naslovTo seveda ne drži povsem. Domeno namreč običajno zakupimo za obdobje enega leta. Po pretečenem obdobju je potrebno domeno podaljšati ali pa se vrne v prost obtok (pravimo, da je domena prišla iz karantene) – torej jo lahko registrira nekdo drug. Če je neka domena za vas pomembna (ker na primer predstavlja vaš posel ali izdelke), potem je smiselno domeno vsako leto podaljšati, da vas spletni uporabniki vselej najdejo na istem mestu. Domeno lahko registrirate tudi za več let in v tem času imate za njo ekskluzivne pravice.

Domena še ne pomeni spletne strani

Ko registrirate domeno, to še ne pomeni, da s tem dobite tudi spletno stran. Registracija domene pomeni le, da postanete lastnik imena. Za delujočo spletno stran pa potrebujete še gostovanje spletne strani. Spletno stran moramo najprej oblikovati, jo naložiti, smiselno je razmisliti tudi o svojem IP naslovu in SSL certifikatu.

Zasedenih je že več kot 276 milijona domen, torej ni ostalo nobene dobre več

Številka že registriranih domen še zdaleč ne pomeni, da si ne morete izbrati dobre domene, ki bo uspešno predstavljala vaše podjetje oziroma posel. Poleg tega vsako leto veliko domen poteče in jih prejšnji lastniki ne obnovijo, kar pomeni, da so spet na voljo vsem, ki jih želijo zakupiti. Poleg tega lahko iskalci dobre domene to poiščejo na dražbi domen – tam so zbrane vse domene, ki jih želijo lastniki prodati. Če je domena zasedena z eno domensko končnico, je morda prosta z drugo, tako da se nikar ne bojte, da ni več priložnosti za zares odlično domeno.

© 30. 04. 2024 - windowsvista. FB | TW | IG | Google Ads.