Rad potujem z avtobusom
| Članek je bil prebran 545 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Avtobus postaja retro. To pomeni, da spet postaja kul, če se na pot odpraviš tako, da se usedeš na avtobus in se do svoje avtobusne postaje odpelješ kar z njim. Tak trend se kaže tudi v Sloveniji, kjer se avtobusne prevoze spet vse več uporablja. Naša največja in tudi najbolj prometno obremenjena avtobusna postaja se nahaja v Ljubljani, ki je tudi iz geografskega vidika nekakšno stičišče vseh poti v naši državi.

avtobusna postajaAvtobusna postaja Ljubljana – za nas velika, za Evropo majhna

Avtobusna postaja v Ljubljani je za večino Slovencev velika avtobusna postaja. Razlog za to je predvsem naša majhnost, saj smo v ostalih mestih po Sloveniji vajeni še manjših avtobusnih postajališč. Ponekod je avtobusna postaja tako velika le kak avtobusni peron ali dva, poleg pa ima majhno okence za prodajo vstopnic in morda kavarnico, kjer lahko spiješ kavico. No, avtobusna postaja v Ljubljani je največja med postajami pri nas in ima kar 33 avtobusnih prevozov. Poleg peronov se nahaja tudi stavba avtobusne postaje, ki se nahaja v nekdanjem zidanem postajališču ljubljanskega tramvaja. Tu se je avtobusna postaja v Ljubljani naselila pol letu 1958. Avtobusna postaja ima zelo dobro lego, saj se nahaja v neposredni bližini glavne železniške postaje v Ljubljani, prav tako pa tudi samo dobrih 5 oziroma 10 minut stran od strogega centra mesta. To je po eni strani sicer dokaj zahtevno iz vidika avtobusnih linij in prometne gneče v mestnem središču, po drugi strani pa je to zelo pozitivno iz vidika potnikov, ki jih avtobus tako lahko pripelje povsem do vlaka ali do mestnega središča. Postaja se v Ljubljani nahaja na Trgu Osvobodilne fronte. Avtobusna postaja Ljubljana izvaja storitve javnega rednega mestnega in medkrajevnega prometa, prav tako pa tudi sodeluje s turističnimi ponudniki. Za prevoze in ostale storitve, povezane z njimi, skrbi podjetje Avtobusna postaja Ljubljana. Podjetje deluje že od leta 1980.

Postaja je podnevi, pa tudi ponoči precej živahna. Dnevno tako na letnem povprečju sprejme in tudi odpremi preko tisoč avtobusov, kar je gotovo zavidljivo visoka številka. To pomeni, da se dnevno preko avtobusne postaje v Ljubljani pretoči kar okoli 10 tisoč potnikov, ki uporabljajo javni avtobusni promet. To seveda priča o tem, da je avtobusna postaja s svojimi voznimi redi, peroni, časi prihodov in odhodov, postanki in ostalimi storitvami zelo dobro organizirana in koordinirana, sicer ne bi bila tako pretočna in bi prihajalo do zamud, zastojev, nejevolje s strani potnikov in tudi osebja.

Kljub svoji velikosti za naše razmere, pa je avtobusna postaja v Ljubljani v evropskem merilu zelo majhna. V bistvu sodi med najmanjše avtobusne postaje v evropskih prestolnicah, kar verjetno preseneti tudi marsikaterega turista, ki obišče naše glavno mesto. Po drugi strani pa smo tako mi kakor turisti lahko veseli, da je Slovenija tako majhna, da jo je mogoče z avtobusom prevoziti v le nekaj urah in tako v kratkem času videti številne znamenitosti, naravne lepote, turistične točke, itd.

Za tiste, ki radi in veliko potujejo z avtobusom, je poleg linijskega avtobusnega prevoza zanimiva možnost tudi najem avtobusa – gre za najem občasnih prevozov na točno določene in dogovorjene lokacije. Če vas zanima več, si lahko o tem preberete tule: Arriva najem avtobusa.

Za vas smo zbrali tudi nasvete, kako hitro in uspešno prodati ali kupiti svoj avtomobil! Preverite tukaj!

© 18. 11. 2017 - windowsvista. Oglaševanje.